Elvis Presley

Elvis Presley förändrade världen på flera sätt

Vad är det som får folk att vallfärda till Graceland i USA? Jo, det beror på att det var popikonen Elvis Presleys bostad. Eller rock-ikonen borde vi nog säga. Det var Elvis Presley som spred rock n roll som en form av popmusik över hela världen.

Musikern som hade sin stortid under 1950- och 1960-talet i USA är fortsatt mångas favorit. Men hur förändrade han världen?

Elvis Presley påverkade kulturen

I grund och botten så var det så att Elvis Presleys musikstil och framträdanden gjorde ett djupt intryck på dåtidens populärkultur. Han blev snabbt känd för att dansa på ett provokativt sätt. Och det var Presley som populariserade rockmusiken.

Detta förändrade den amerikanska kulturen vilket i sin tur spred sig till andra delar av västvärlden. Men vi kan säga att Elvis Presley gjorde mer än att förändra vilken musik vi lyssnade på och hur vi dansade.

Det sägs nämligen att Elvis Presleys musik gav civil rights rörelsen en push. Han var med och påverkade unga människor i den riktningen med sin musik och dess texter.

Det var mycket diskussioner omkring fenomenet Elvis

När Elvis konserter drog till sig stora mängder ungdomar och bråk drog igång så var det inte utan kritik. Det fanns till och med de som menade att hans musik drog unga flickor på den tiden i fördärvet.

Kanske är Elvis Presley också ett exempel på ett fenomen som idag inte är möjligt. Då han klev på musikscenen i USA så var landet fortfarande väldigt bundet av kristna traditioner. Hans uppträdanden och den filosofi som kantade musiken var upprörande för många.