Thomas Young

Vetenskapsmän som har bidragit till ökad hälsa och ökat välmående hos människor får inte alltid den uppmärksamhet som de kan tyckas förtjäna. Vi vet att Louis Pasteur gav oss säkrare mat och dryck då hans namn för evigt är förknippad med den process han introducerade. Men visste du att fysikern Thomas Young för evigt förändrade den mediciniska optiken?

Läkaren som blev fysiker

Thomas Young föddes år 1773 i Milverton i England. Han dog år 1829 i London. Han var från början läkare med praktik i London och hade ett mycket stort intresse för medicinsk optik. Det var detta intresse som till sist ledde till att Young designade optometern vilket för evigt har förändrat optiken.

Vi kan säga att Thomas Young är en av de viktigaste personerna inom medicinsk optik och hans insatser påverkar alla som behöver glasögon eller linser idag! Om du handlar glasögon online så använder du ett recept som har tagits fram med hjälp av de upptäckter som Young en gång gjorde.

Thomas Young kunde visa att ögats position påverkas genom att linsens krökningsstadier förändras. Han skapade också en teori för trekomponenter för färgseende. Denna teori har fått namnet Young-Helmholtz-teorin eftersom den vidareutvecklades av Helmholtz.

Thomas Young drabbades av dåligt rykte

Youngs upptäckter fick betydelse för optisk ackomodation såväl som för astigmatism. Men det finns frågor om varför han inte lyckades bygga vidare på sina geniala upptäckter under sin långa karriär. Svaret på den frågan är att han drabbades av dåligt rykte.

En anonym kritiker attackerade honom. Till sist kom det fram att det var Henry Brougham som låg bakom attackerna. Det berodde på att Young hade kritiserat Broughams matematiska arbete. Tyvärr så ledde Broughams attacker mot Young till att han blev kraftigt hämmad i sin möjlighet att göra mer för medicinsk optik. Men trots detta förblir han en av de viktigaste personerna i världen inom detta område.