charlie chaplin

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin föddes år 1889 i England. Han gick bort i slutet av 1977 i Schweiz. Chaplin var skådespelare, regissör, producent, manusförfattare såväl som kompositör. Under sin karriär var han med i 80 olika filmer. Han var en kontroversiell person som hade en minst sagt svår barndom och ungdom med en mamma som led av psykisk sjukdom.

Chaplin grundade United Artist år 1919 vilket gav honom full kontroll över sina egna verk. Bland hans kända filmer finner vi The Kid från 1921 och The Gold Rush från 1925. Han skapade filmer utan ljud och fortsatte med detta på 1930-talte trots att det då var möjligt att skapa ljud-bio.

Ett av hans kändaste verk är Le Dictateur från 1940 där han gjorde narr av Mussolini och Hitler. Hans karriär påverkades en hel del av hans privatliv. Under 1940-talet fick han dåligt rykte på grund av kvinnoaffärer med yngre kvinnor. Han ansågs också sympatisera med kommunismen vilket inte var populärt i USA. Det blev så illa att han förlorade sitt amerikanska visum och därmed fick flytta till Schweiz år 1952.

Chaplin var vän med Einstein, Disney och Ghandi.