Martin Luther King

Martin Luther King

Jag har en dröm… I have a dream. Så började det tal som för evigt förknippas med Martin Luther King. Han levde i USA mellan 1929 och 1968 och blev känd för sin kamp för medborgliga rättigheter för svarta i landet. Idag är det många organisationer som jobbar för rättigheter som använder sig av detta tal.

Martin Luther King var en baptistpräst och föddes som Michael King Jr. i Atlanta, Georgia. Det var hans pappa som ändrade hans namn till Martin Luther King efter Martin Luther, den protestantiske reformatorn. King mördades i Tennesse 1968.

King blev särskilt känd för att delta i bussbojkotten i Montgomery, Alabama. Detta var en protest mot stadens rassegregerade kollektivtrafik. Det som ledde till att man genomförde protesten var att Rosa Parks tidigare hade vägrat lämna sin plats på en buss till en vit passagerare. Detta ledde till att hon arresterades. Bojkotten fick betydelse eftersom bussarna i Montgomery främst användes av svarta. Protesten ledde till en ny lag 1956 där man kunde förbjuda rassegregering på bussar med hänvisning till att den inte var förenlig med den amerikanska grundlagen.