Stan Lee

Stan Lee

Om du älskar serier så måste du veta vem Stan Lee är. Svenska serietidningar hade inte varit vad de var utan denne man som antagligen är världens mest kända serieförfattare. Vi kan förstås säga att Stan Lee aldrig hade kunnat göra allt det han gjorde under sin karriär utan Johannes Gutenberg och tryckkonsten, inom tryckets värld är det mycket som går hand i hand!

Stan Lee fyllde under 1960- och 1970-talet världen med superhjältar. Hans berättelser kom till liv med otroligt vackra illustrationer som trycktes i färg. Berättelserna hade moraliska grunder men kittlade fantasin med superhjältar och helt otroliga händelser. Han arbete har påverkat så många andra områden som marknadsföring och utvecklingen av tecknad film och underhållning för vuxna.

Vem var Stan Lee?

Han föddes som Stanley Martin Lieber år 1922 i New York, USA. Hans föräldrar var judiska invandrare från Rumänien. Under sin karriär så verkade Lee som författare av serier, utgivare och producent.

Hans karriär fick fart inom det familjeägda företaget Timely Productions. Det var detta företag som till sist blev Marvel Comics som än idag är synonymt med serier du säkert har läst och kanske fortfarande njuter av.

I detta företag så var Stan kreativ chef i över 20 års tid. Det var han som ledde bolaget från att vara en liten filial av ett tryckeri till att bli ett stort multimediaföretag verksamt inom serietidningsbranschen såväl som inom filmindustrin.

Exempel på figurer som Stan Lee var med om att ta fram:

  • Stålmannen
  • X-Men
  • Järnmannen (Iron Man)
  • Hulken
  • Svarta pantern

Hulken

Listan kan göras lång och det var i samarbete med Steve Ditko och Jack Kirby som Stan Lee skapade dessa oförglömliga karaktärer som idag är en del av vår kulturella vardag.

Efter att ha dragit sig tillbaka från Marvel under 1990-talet så fortsatte Lee att verka inom mediavärlden. Han var aktiv som producent och fortsatte att utveckla kreativa projekt tills han dog år 2018.