Thomas Edison

Thomas Edison

Thomas Alva Edison föddes 1847 i Ohio i USA och dog år 1931 i New Jersey i samma land. Han var en uppfinnare såväl som industrimagnat. Han jobbade med andra legender som Nikola Tesla som förbättrade flera av hans patent.Flera av hans uppfinningar fick mycket stor betydelse för folk under slutet av 1800-talet. Han har till exempel skapat fonografen och så tillskrivs han den första glödlampan som gick att använda på riktigt.

Edison var intresserad av vetenskap och filosofi men tyckte att matematik var tråkigt. Han blev mest intresserad av att experimentera inom kemi och fysik. När han var tolv år så började han sälja tidningar för att kunna finansiera dessa experiement och för att försörja familjen som hade det knapert.

Thomas Edison var unik på så vis att han inte bara uppfann produkter. Han fann också sätt att massproducera det han hade designat. Han anställde också ingenjörer som jobbade åt honom. Det är på grund av detta som uppfinningar som glödlampan inte kan tillskrivas Edison då han inte uppfann produkten från grunden.

Edisons stora uppfinning fonografen var en föregångare till grammofonen. Han fick också betydelse för utvecklingen av telefonen. Men det är som sagt glödlampan som för evigt förknippas med hans namn trots att det inte är hans egen uppfinning.