Nelson Mandela

Nelson Mandela ledde kampen på apartheid i Sydafrika

År 1993 fick Nelson Mandela Nobels fredspris. Han hyllades då för sin livsinsats mot rasism och apartheid. Mandela föddes år 1918 och dog år 2013. Hans namn är för evigt förknippat med rättvisa men också med fredliga insatser och demonstrationer.

Trots att Mandelas pappa var hövding för en stam, Tembu, i Sydafrika, fick Nelson en västerländsk utbildning på Johannesburgs universitet. Han blev en av de första svarta advokaterna i Sydafrika. Och han öppnade ett advokatkontor i en av de förstäder till Johannesburg där befolkningen huvudsakligen var färgad.

År 1944 så fick Mandela med i ANC, African National Congress som bildades redan 1912 för att jobba mot bättre villkor för svarta. Det intressanta var att det inte handlade om en minoritet. De svarta var majoritet i landet och behandlades ändå som en minoritet…

Nelson Mandela får sitta i fängelse

På grund av att Mandela ledde en kampanj av civil olydnad så fick han sitta i fängelse. Han dömdes år 1952 på grund av att han hade protesterat mot de raslagar som då infördes i Sydafrika.

Mandela höll sig länge till en filosofi som gick ut på att inte bruka våld. Detta förändrades dock efter att 69 svarta demonstranter mot raslagar mördades. ANC förbjöds och då grundade Mandela Nationens Spjut som i grund och botten var en militär version eller förlängning av ANC.

1962 fick Mandela ett nytt fängelsestraff för att ha lämnat landet utan tillstånd. 1964 blev han dömd för förräderi och då fick han livstids fängelsestraff. Han satt på fängelseön Robben Island tills 1982 då han flyttades till Pollsmoor fängelset som ligger utanför Kapstaden.

Mandela ses som en martyr

Nelson Mandela ses även efter sin död som en martyr. Han är fortsatt en symbol för kampen mot apartheid och rasism i världen. Han fortsatte att vägra gå på med på att undvika våld för att få bli fri från sitt straff.