Albert Einstein – Fader till allmänna relativitetsteorin

När någon ska beskrivas som en smart person så dyker namnet Einstein ofta upp. Du kanske inte ens känner till vetenskapsmannen med namnet Albert Einstein men du vet att Einstein betyder att vara smart och visst var den verklige Einstein det.

Albert Einsteins IQ låg på 205-225, kanske mer. Han var en fysiker sin levde i Tyskland fram tills 1933 då han flydde nazisterna till USA. Han levde mellan 1879 och 1955. Början av sin karriär som professor spenderade han i Zürich, Prag och Berlin.

Albert Einstein var jude och han utsattes för trakasserier i Tyskland. Redan innan förintelsen kom igång så ansåg han att det inte gick att vara kvar i det nazistiska Tyskland. Han anslöt sig till Institute for Advanced Study i Princeton i New Jersey i USA.

Han var emot pacifism och varnade politiska ledare för nazisterna och den tyska hållningen. Han jobbade aktivt med att försöka rädda judar och politiska offer för den tyska regimen.

Einsteins inblandning i Manhattanprojektet

I USA så var Einstein inblandad i ett hemligt forskningsprojekt som fick namnet Manhattanprojektet. Det projektet gick ut på att få fram kärnvapen innan tyskarna lyckades med sitt atombombprojekt.

Einstein var en aktiv del av utvecklingen av kärnklyvning. Det var detta som ledde till atombomben som introducerades för världen år 1945.

Albert Einstein har förändrat världen med sin forskning i likhet med tidigare forskarpersonligheter som Galileo Galilei. Han är en av världens kändaste vetenskapsmän. Så känd att folk som inte ens vet vem han var känner igen namnet via uttryck som Det behöver man inte vara någon Einstein för att förstå!