Anne Frank

Anne Frank är för evigt förknippad med förintelsen och den bok som hennes pappa publicerade efter kriget. Familjen Frank flyttade till Hollan efter att naziterna kom till makten i hemlandet Tyskland. När tyskarna invaderade Holland så gömde sig familjen i en vinsvåning tillsammans med en annan judisk familj.

Anne skrev dagbok om livet som gömd på vinden och om sina tankar om livet och allt som hände omkring henne. Familjerna upptäcktes snart och blev angivna. Anne hamnade efter en tid i koncentrationslägret Auschwitz i Bergen Belsen där hon gick bort en kort tid unnan befrielsen under tidig vår 1945.

Annes pappa Otto fick hennes dagboksanteckningar som blev kvar på vinden i huset där de gömde sig. Han bestämde sig för att publicera dessa som en bok och ett vittnesmål om det som hände. Idag är vindsvåningen i Holland ett museum. Annes dagbok publicerades som Het Achterhuis. Dagboekbrieven 14 juni 1942- 1 augustus 1944 – Gårdshuset. Dagbok 14 juni 1942 – 1 augusti 1944.

Anne Franks dagbok finns idag på över 50 olika språk. Den räknas som en av världens mest lästa böcker. Boken har filmatiserats många gånger och man har även satt upp teaterföreställningar baserade på Annes tankar och berättelse.