Idag finns det folk som inte ens vet vad en traditionell tidning är. Men en gång i tiden så var morgontidningen den främsta källan till nyheter för de flesta svenskar. På mitten av 1800-talet började tidningar tryckas i Sverige och det kan vi tacka Johann Carolus för. Han är nämligen tidningens uppfinnare och därmed en mycket viktig person fast inte så känd.
Johann Carolus kunde förstås tacka Johannes Gutenberg för trycktekniken som gjorde det möjligt att skapa tidningar som bygger på samma teknik som böcker trycks med.
Vem var Johann Carolus?
Det finns inte så mycket information om Johann Carolus men vi vet att han föddes år 1575 och att han växte upp i Strassburg. Han kom att arbeta som lärling på ett bokbinderi men det var först när han gifte sig med Anna Fröhlich som hans karriär fick fart.
Anna var en kvinna som stöttade Carolus och tillsammans så köpte de ett hus. Kontraktet från detta köp visar att Carolus redan då klassifierade sig själv som en typ av bokförsäljare, Buchführer.
Paret köper ett tryckeri
År 1604 så investerade paret i ett stort tryckeri. De spenderade 3724 gulden på tryckeriet som hade varit Thobias Jobins. Huset hade tre stora tryckpressar, bokstäver och en massa papper såväl som ett lager med böcker som inte bundits.
Carolus anställde genast sju personer och i det här läget behövde han komma på sätt att få in mer via verksamheten. Det var då som han började ta fram nyheter i tryckform varje vecka. Dessa kopierades i början för hand och delades ut till den övre klassen i staden.
Då Carolus insåg att det fanns ett stort behov av att läsa nyheter så ändrade han produktionen och tryckte upp ett större antal nyhetsblad. Därmed vad nyhetstidningen född. Ett koncept som vi än idag njuter av om än i digital form.
Carolus tidning hette Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien vilket löst översatt betyder Återgivelse av alla viktiga och minnesvärda händelser. Den anses vara Europas första nyhetstidning.