vykort

5 av de största inom marknadsföringens historia

Det har funnits många kända marknadsförare. Långt innan modern teknologi och saker som annonser online och leads var en möjlighet så fanns kunskapen och innovationen. Behovet av att nå andra människor med ett budskap är ju inte nytt.

Teknisk utveckling som trycktekniken har förstått spelat stor roll. Utan den hade vi inte haft Gutenbergs bibel eller dagens flyers i brevlådan! Personerna som har förändrat hur vi kommunicerar och sprider budskap är alltså både de som har tagit fram tekniken och de som har använt den på ett smart sätt.

Här är 5 personer som har varit väldigt viktiga inom marknadsföring historiskt sett:

Platon

Platon levde mellan 423 och 348 före modern tideräkning. Han anses vara den viktigaste personen för utvecklingen av den västerländska filosofin på vilken all modern marknadsföring vilar. Platons koncept gick ut på att vi enbart med kunskap skulle kunna se sanningen. Att vi utan kunskapen lever i en slags skuggvärld.

Man kan ju fråga sig vad Platon hade tyckt om dagens vardag som levs i virtuella sammanhang på skärmar. Hur som helst så låg Platons styrka just i att utbilda sin publik och att bygga rörelser. Han var mästare på att få ihop följare, en tidig social-media-pionjär skulle man kanske kunna säga…

Conrad Gessner

Gessner var en botanist som levde och verkade under 1500-talet. Han ska ha uppfunnit marknadsföringstekniken som på svenska går under namnet Djungeltelegrafen. Det vill säga att vi sprider information från person till person genom att prata med varandra.

Gessner skrev en dikt om tulpaner som var enkel att komma ihåg och upprepa. Dikten fick folk som aldrig hört talas om tulpaner att veta precis vad det var. Denna dikt ledde till rena rama tulpanmanin. Lyckad marknadsföring med andra ord!

djungeltelegrafen

P.T. Barnum

Barnum föddes år 1810 och var känd inom cirkusnäringen i USA. Han ska ha sagt att det föds en lättlurad tönt varje minut. Han marknadsförde lurendrejerier och grundade Barnum & Bailey cirkusen. Han fick senare titeln som reklambranschens Shakespeare.

John R. Brinkley

På slutet av 1800-talet såg John Brinkley dagens ljus för första gången. Han var en kontroversiell person som också blev känd som Getkörteldoktorn. Detta eftersom han lurades och sade att han var läkare. Han utförde experiment på människor med transplanterade gettestiklar. Detta skulle bota manlig impotens.

För att få ut ordet om denna innovation så drog han igång med radiosändningar. Hans radiostation lanserades år 1923 och sände underhållningsprogram såväl som countrymusik och bibelläsning.  Detta blandat med information om hur bra det är med gettestiklar mot impotens förstås! Infotainment med andra ord…

David Ogilvy

I början av 1900-talet föddes David Ogilvy och han fick under sitt liv titeln som Reklamens fader. Han lyckades till exempel att fylla ett nytt hotell med direktmarknadsföring med vykort. Han var otroligt kreativ och anses också ha varit en av de första som applicerade analys på marknadsföring. Han testade till exempel två versioner av samma annons för att se vad som fungerade bäst.

Han menade att man bara genom test kunde komma fram till den bästa marknadsföringen. Ett tankesätt som liknar det som ledde fram till Thomas Edison uppfinningar och andra stora innovationer som tog en hel del trial-and-error innan de fungerade som tänkt.