Louis Pasteur

Louis Pasteur

Vi kan tacka Louis Pasteur för pastörisering som motverkar de processer som kan leda till att mat och dryck blir farlig att förtära på grund av jäsnings- och föruttnelseprocesser. Pasteur föddes år 1822 i Dole i Frankrike. Han studerade i Paris och verkade som fransk mikrobiolog och kemist fram till sin död 1895.

Det finns de som menar att Louis Pasteur är anledningen till att miljontals människor idag existerar. Detta på grund av pastörisering av mjölk och andra livsmedel. På så vis kan vi se att det här är en man som har påverkar medellivslängden i världen och det är ju helt unikt.

Pasteur blev känd som en duktig forskare och han fick titeln doktor då han var 25 år gammal. Detta trots att han inte ansågs vara särskilt skarp i kemi. Han var känd för att inte vara så mjuk mot medarbetare och han gillade skarpt att tillbringa sin tid i laboratoriet. Det var där som han med hjälp av ett mikroskop kunde bevisa att jäsnings- och föruttnelseprocesser orsakas av levande organismer som kan spridas med luft såväl som med vatten.